Uutuudet
Valaistus

Hintatakuu aina

Avoin palautusoikeus 31.1.2025 asti

Iconic Chairs: Classics

Teksti: Toimitus
Valokuva: Toimitus

Tuoli on kodin kulmakiviä. Tuoli käy vierelläsi lähes kaikissa huoneissa – keittiöstä olohuoneen kautta toimistoon ja makuuhuoneeseen.

Mutta tuolit eivät ole pelkästään näppäriä huonekaluja, vaan ne voivat olla myös ajaton osa muotoilun historiaa ja kestää sukupolvelta toiselle. Tässä oppaassa kerromme muutamasta suosikistamme ikonisen tuolimuotoilun saralta. Valitsimme seitsemän klassista muotoilutuolia merkeiltä &Tradition, Artek, FDB Møbler, HAY, Verpan, TON ja Stolab.

Drawn merkiltä &Tradition

&Traditionin Drawn-tuolin suunnitteli tanskalainen muotoilijakaksikko Hvidt & Mølgaard vuonna 1956. Tuolin puhdas ja nöyrä muotoilu saavuttaa lämmintä tuntua käsityötaidosta. Käsinpunottu paperinen istuinosa ja umpipuurakenne heijastavat luojiensa perinteisiä kädentaitoja. Huolellisella valmistuksella Tanskassa taataan tuolin hienostunut yksinkertaisuus ja vakaus sekä ajaton ylpeys, joka kunnioittaa Tanskan muotoiluperinteitä.

Hvidt & Mølgaard

Peter Hvidt (1916–1986) ja Orla Mølgaard-Nielsen (1907–1993) olivat muotoilukaksikko ja tanskalaismuotoilun uranuurtajia 1900-luvun keskivälissä. He perustivat yhdessä Kööpenhaminaan Hvidt & Mølgaard -muotoilutoimiston, joka niitti mainetta yksinkertaisella mutta tarkkaan harkitulla muotokielellään. Molemmat opiskelivat huonekalusuunnittelua ja kalusteenrakennusta arvostetuissa kööpenhaminalaisissa korkeakouluissa, mikä näkyy selkeästi heidän töissään. Joka huonekalu on määrätietoisesti suunniteltu raaka-aineista rakenteeseen ja muotokieleen.

Tuoli 66 merkiltä fra Artek (1935)

Kuuluisa Alvar Aalto suunnitteli Artek-merkin tuolin 66 vuonna 1935. Tuoli tehdään taivutetusta koivuviilusta ja on muodoltaan luonteenomaisen luonnollinen ainutlaatuisine selkänojineen ja jalkarakenteineen. Tuolin luominen oli Aalton läpimurto viilun käyttämisessä kalusterakennukseen, ja esine kuuluu hänen kalustesarjaansa nimeltä L-jalka. Tuoli 66 on täydellinen esimerkki modernismin yksinkertaisuudesta ja käytännöllisyydestä, ja sen muotoiluhistoria on tehnyt siitä suomalaisen muotoilun ja kansainvälisen tyylin kulmakiven.

Alvar Aalto (1898-1976)

Alvar Aalto (1898–1976) oli merkittävä suomalainen rakennustaiteilija ja muotoilija, joka tunnetaan nykyajan rakennustaiteen mullistamisesta orgaanisilla muodoilla ja käytännöllisellä muotoilulla. Hän opiskeli Helsingin Teknillisessä korkeakoulussa ja vakiinnutti asemansa suomalaisen rakennustaiteen johtaviin kuuluvana äänenä. Hänen ikonisimpiin muotoiluesineisiinsä kuuluvat Artekille muotoillut jakkara 60 ja tuoli 66 sekä Iittalalle muotoiltu Aalto-maljakko. Hienostuneita ja ajattomia luomuksia suunnitelleen Aallon muotoilufilosofia painotti ihmisen, luonnon ja käytännön sopusointua.

J81 merkiltä FDB Møbler (1957)

FDB Møbler -merkin J81-tuolin suunnitteli tanskalaismuotoilija Jørgen Bækmark vuonna 1957. Bækmark loi uransa aikana FDB Møblerillä monia ikonisia esineitä, joista yksi on J81. Umpitammesta valmistetun tuolin istuinosa on tilava ja runsasmuotoinen ja selkänoja luonteenomainen. Bækmarkille tunnusomainen pelkistetty estetiikka ja käytännöllisyys näkyvät koko esineessä. Ajattoman muotoilunsa ja puhtaiden linjojensa ansiosta tuoli on vakiintunut tanskalaisen muotoiluhistorian klassikoksi, ja se on edelleen skandinaavisen hienostuneisuuden ja yksinkertaisuuden symboli.

Jørgen Bækmark (1920-2021)

Jørgen Bækmark (1920–2021) oli huomattava tanskalainen muotoilija ja yksi tanskalaisen FDB Møbler -muotoiluosuuskunnan perustajista. Valmistuttuaan puu- ja huonekalusepäksi hän työskenteli FDB Møblerillä vuosina 1958–1967. Hänen ikoninen J80-tuolinsa yksinkertaisine puurunkoineen ja käytännöllisine muotoiluineen on hänen tunnetuimpia luomuksiaan. Bækmarkin muotoilufilosofiansa painotti käytännöllisyyttä, ajattomuutta ja saavutettavuutta, mistä tuloksena on skandinaavista estetiikkaa käytännön tarpeisiin yhdistäviä huonekaluja.

J110 merkiltä HAY (1965)

HAYn J110-tuolin suunnitteli tanskalaismuotoilija Poul M. Voulther vuonna 1956. Puhdaslinjainen ja geometrisesti muotoiltu tuoli heijastaa skandinaavista minimalismia ja käytännöllisyyttä. J110 kuuluu HAYn J-sarjaan, jossa klassista muotoiluperintöä herätetään jälleen henkiin nykyhenkisin tulkinnoin. J110 ilmaisee ajatonta eleganssia ja käytännöllisyyttä, ja se on tänäkin päivänä vahva skandinaavisen muotoilufilosofian ja innovaation tunnusmerkki.

Poul M. Volther (1923-2001)

Poul M. Volther (1923–2001) oli tärkeä tanskalainen muotoilija ja kalustevalmistaja. Valmistuttuaan kööpenhaminalaisesta Taideakatemian arkkitehtikoulusta hän alkoi luoda uskaliaita ja toiminnallisia kalusteita. Hänen tunnetuimpia töitään on pinnatuoli J110, jota valmistaa nykyään HAY. Volther teki elämänsä aikana yhteistyötä lähinnä FDB Møblerin ja Hans J. Wegnerin kanssa. Hänen muotoilufilosofiansa painotti ajattomuutta ja käytännöllisyyttä, joista tuli nykyaikaisen tanskalaismuotoilun syvin olemus.

Lilla Åland merkiltä Stolab (1942)

Stolabin Lilla Åland -tuolin muotoili ruotsalaissuunnittelija Carl Malmsten vuonna 1942. Tuolin omintakeinen ja ajaton muoto sai innoituksensa ahvenanmaalaisesta Finströmin kirkosta vuonna 1938. Huolellisesti valitusta umpipuusta valmistettu tuoli heijastaa Malmstenin pyrkimystä käsityömäiseen hienostuneisuuteen ja käytännöllisyyteen. Lilla Åland on kunnianosoitus ruotsalaiselle kalustesuunnitteluhistorialle, sen sorvatut yksityiskohdat ja mukava holkitettu istuinosa hohkaavat perinteitä ja nykyaikaa yhdessä sopusointuisessa luomuksessa.

Carl Malmsten (1888-1972)

Carl Malmsten (1888–1972) oli kuuluisa ruotsalainen kalustemuotoilija ja rakennustaiteilija. Hän keskittyi käsityöhön ja käytettävyyteen ja loi ajattomia kalusteita, joiden pohjana olivat kansalliset perinteet ja luonnon kauneus. Tukholman Tekniska skolanin kasvatti Malmsten perusti oman koulunsa ja teki yhteistyötä monien merkkien, muun muassa Svenskt Tennin kanssa. Hänen ikoninen pinnatuolinsa Lilla Åland, jota valmistaa tänä päivänä Stolab, sekä hänen sitoutuneisuutensa kestävyyteen sopivat hyvin yhteen nykyisten muotoiluihanteiden kanssa. Malmstenin perintö elää edelleen hänen koulujensa kautta, ja hänen kalusteidensa hienostuneisuutta ja käytännöllisyyttä ylistetään edelleen.

No. 14 merkiltä TON (1859)

Tuoli nro 14 eli Kahvilatuoli syntyi saksalaismuotoilija Michael Thonetin kynästä vuonna 1859. TONin tuolin muotoiluhistoria ulottuu vuosisatojen taakse, ja siitä on tullut taivepuutekniikan innovaatioiden tunnus. Se valmistetaan kuudesta taitetusta puupalasta ja kahdesta ruuvista, mistä se saa yksinkertaisen sivistyneen muotonsa. No. 14 on aito käytännöllisyyden, kestävyyden ja ajattoman kauneuden symboli, joka vaikuttaa edelleen nykyajan muotoiluun.

Michael Thonet (1796-1871)

Michael Thonet (1796–1871) oli saksalais-itävaltalainen teollisen kalustevalmistuksen edelläkävijä. Hänen uraauurtava työnsä taivepuutuotannossa vaikutti sekä hänen omanaikaiseensa että nykyaikaiseen tyyliin. Hän loi käytännöllisyys ja muotoilu keskiössä ikonisia tuoleja, muun muassa taivepuutuolin nro 14 eli Kahvilatuolin, jota valmistaa nykyään TON. Hänen Gebrüder Thonet -yrityksestään tuli innovatiivisen tuotannon ja viennin tunnusmerkki, ja hänen muotoilufilosofiansa painotti muotoilun, tekniikan ja käytettävyyden tasapainoa, mikä johti lujiin ja tyylejä luoviin huonekaluihin.

Flex merkiltä Verpan (1960)

&Traditionin Drawn-tuolin suunnitteli tanskalainen muotoilijakaksikko Hvidt & Mølgaard vuonna 1956. Tuolin puhdas ja nöyrä muotoilu saavuttaa lämmintä tuntua käsityötaidosta. Käsinpunottu paperinen istuinosa ja umpipuurakenne heijastavat luojiensa perinteisiä kädentaitoja. Huolellisella valmistuksella Tanskassa taataan tuolin hienostunut yksinkertaisuus ja vakaus sekä ajaton ylpeys, joka kunnioittaa Tanskan muotoiluperinteitä.

Verner Panton (1926-1998)

Verner Panton (1926-1998) kuuluu skandinaavimuotoilun tarunhohtoisiin nimiin, vaikkei hänestä ollut tarkoitus tulla huonekalusuunnittelijaa. Hän aloitti luovan uransa taiteilijana ja valmistui sitten arkkitehdiksi Kööpenhaminan taideakatemian arkkitehtikoulusta. Mutta suorittaessaan harjoittelujaksoa Arne Jacobsenin toimistossa Panton iski silmänsä huonekalusuunnitteluun ja alkoi käsittämättömän menestyksekkääksi paisuneen uransa muotoilijana. Tänä päivänä Verner Panton tunnetaan maailmanlaajuisesti uraauurtavista malleistaan, joissa yhdistyvät leikkisät ja psykedeeliset värimaailmat ja muodot sellaisille tuotemerkeille kuin & Tradition, Louis Poulsen, Montana, Vitra ja Verpan.

Lisää innoitusta

&Traditionin muotoiluperintö

&Tradition on nykyaikainen tanskalaismerkki, joka pitää tanskalaisen muotoiluperinnön lähellä sydäntään. Tässä perehdymme hieman lähemmin muotoiluesineisiin ja niiden luojiin.